Beëindiging relatie – echtscheiding

15 september 2023 is de Dag van de Scheiding in Nederland. Dit jaar is het thema HET OUDERSCHAPSPLAN. 

Alle ouders die voor 15 oktober 2023 met Mediation starten omdat ze elk hun eigen pad willen gaan, ontvangen een GRATIS kindgesprek. Clara Boel vertelt u over het belang hiervan tijdens de kennismaking of startgesprek.

Formeel uit elkaar

Veel relaties eindigen met een (echt)scheiding of einde geregistreerd partnerschap. Vaak is het een onzekere tijd. Hoe gaat het met wonen, kinderen, vrienden, financiën nu en later. Een formele afwikkeling van de zakelijke aspecten is nodig om verder te kunnen.

Werkwijze scheiding/einde samenleving/einde geregistreerd partnerschap:

 • In Mediation maak je onder begeleiding van de mediator afspraken over in elk geval:
  • het wonen van beide partners
  • de verdeling van de boedel (inrichting, auto’s, andere bezittingen)
  • de financiën
  • eventueel (kinder)alimentatie, een omgangsregeling
  • de pensioenen
 • De afspraken worden vastgelegd in een convenant, aangevuld met een ouderschapsplan als er minderjarige kinderen zijn
 • Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap met kinderen onder 12 jaar gaat het ondertekende convenant gaat via een advocaat naar de rechter
 • De rechter spreekt de scheiding uit en deze wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Hiermee is de scheiding formeel.

Uit elkaar gaan kan meer of minder complex zijn door persoonlijke en andere aspecten. Er kunnen huwelijkse voorwaarden zijn, een eigen onderneming,  erfenissen met uitsluitingen etc. Goede professionele begeleiding is belangrijk om problemen op korte of langere termijn te voorkomen.

Neem vrijblijvend contact op

Goed uit elkaar bij TreffenT

In de periode rond een scheiding zijn er vaak spanningen en emoties. Dit is extra moeilijk omdat belangrijke beslissingen voor de toekomst aandacht vragen. Vanuit TreffenT begeleidt Clara Boel u beiden respectvol en vakkundig. Een scheidingsproces is maatwerk, elke situatie en alle mensen zijn immers anders.

Afhankelijk van uw behoefte besteedt ze aandacht aan de verwerking van de scheiding en de relatie hierna. Zeker als er (oudere) kinderen zijn is dit essentieel. Kinderen hebben altijd twee ouders en ouders worden grootouders. Dit geeft weer een nieuwe dimensie. Zal er na de scheiding nog contact zijn en hoe krijgt dit vorm? Afspraken maken is mogelijk. Persoonlijke afspraken naast de formele wettelijk verplichte onderwerpen krijgen een plek in het convenant c.q. vaststellingsovereenkomst.

In de gesprekken is aandacht voor het evenwicht in de afspraken, deze moeten goed zijn voor beide partners. U wilt immers beiden verder met uw leven. Er is aandacht voor inkomen op korte termijn en langere termijn. De mogelijkheden voor het verdelen van opgebouwd pensioen worden besproken. Zo nodig wordt een pensioenspecialist, hypotheekadviseur, fiscalist of anderszins betrokken. U houdt zelf het overzicht en bepaalt. Clara Boel werkt samen met advocaten die zorgen voor het indienen van het convenant bij de rechtbank en de inschrijving bij de burgerlijke stand.

TreffenT maakt alimentatieberekeningen volgens de wettelijke normen in het programma Split-online.

Neem vrijblijvend contact op